Строителството на втори лифт в Банско и разширението на ски

...
 Строителството на втори лифт в Банско и разширението на ски
Коментари Харесай

Съдът блокира планираното строителство на втори лифт в Банско

 Строителството на втори въжен превоз в Банско и разширението на ски зоната са спрени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС). С решението си от 27 юли съдиите анулират измененията в Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “, признати от Министерски съвет в края на декември 2017 година, заяви пресцентърът на съда.   Решението даде зелена светлина за строителството на лифта, за което община Банско и туристическият бранш там упорстват от години. То провокира митинги на природозащитни организации в цялата страна, които се притесняват от презастрояване в Пирин, и контрапротести на бранителите на втората кабинка.    В известието на съда се споделя, че делото (№ 3062/2018) е формирано по тъжби на две физически лица, на „ WWF Световен фонд за дивата природа, Дунавско – Карпатска стратегия България ” и на Асоциация на парковете в България.   
Според висшите съдии са нарушени разпореждания на Закона за запазване на околната среда (ЗООС) и на Закона за биологичното многообразие (ЗБР). По-специално - не са осъществени екологична оценка и оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), каквото е условието за проекти и капиталови оферти , при които са вероятни обилни въздействия върху околната среда. 

В тази точка отговорност носи и министър Нено Димов, тъй като обществено защитаваше тезата, че за сходна смяна не следва да се минават тези стъпки. 

Тричленният състав счита също, че административният акт не подхожда на главната цел на Закона за предпазените територии, а точно - опазването и съхраняването на предпазените територии като национално и общочовешко благосъстояние и притежание и като специфична форма на запазване на родната природа, способстващи за развиването на културата и науката и за благополучието на обществото.

Там категорично е планувано, че опазването на природата в предпазените територии има преимущество пред другите действия в тях.

„ Предвиденото с обжалвания административен акт създаване на водохващания, създаване и уголемение на ски писти и съпътстваща техническа инфраструктура опонира на възбраната за строителство в националния парк “, написа в решението на съда.

Съдът обаче не е склонен с изказванието на еколозите, че смяната в Плана за ръководство позволява всякакво строителство на 48 % от територията на националния парк.

„ След като през 2010 година Комитетът за международно естествено завещание (към ЮНЕСКО – бел. р.) изключва ски – зона Банско и Добринище от обекта на международното завещание, като ги афишира за „ буферни зони ”, в поредност свои решения Комитетът показва на българските управляващи какво е належащо за опазването на тези „ буферни зони ”. Обжалваният административен акт е признат в нарушаване на Конвенцията за запазване на международното културно и естествено завещание, която според член 5, алинея 4 от Конституцията на Република България е част от вътрешното право на страната “, написа още в решението.

Решението на тричленния състав на Върховен административен съд предстои на обжалване в 14-дневен период.
По публикацията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР